BOEDDHISTISCHE TEMPEL

Tempel in AmsterdamTimmie vindt het heel leuk dat er nu een boeddhistische tempel is in Amsterdam. "Er zijn hier wel 32 wc-en!", straalt hij. De eerste échte Europese boeddhistische tempel. Middenin een hele drukke wijk waar drugs worden verkocht en mensen naar de hoeren gaan. Dat lijkt misschien een gekke plaats voor een tempel. Maar volgens de boeddhisten is het een heilige plek en zij zijn er heel blij mee.

 

BoeddhaBoeddha
Iedereen mag de tempel in. Als je je schoenen maar buiten laat! Jammer genoeg mag niet iedereen zomaar de zaal in waar dit boeddhabeeld staat. Vlak na de opening mocht dat wel, maar toen verdwenen er allerlei dingen. Logisch dat ze daar nu een stokje voor steken! Tijdens belangrijke feestdagen staan alle tafels vol met schalen vers fruit en lekkere hapjes. Ook branden er dan kaarsen en waxinelichtjes. Als boeddhisten het hebben over ‘de’ boeddha, bedoelen ze meestal de stichter van het boeddhisme.

 

Guan YinDuizend ogen
Dit is Guan Yin, de bodhisattva met duizend handen. Een bodhisattva is iemand die heel wijs is. Een boeddhist die een goed leven leidt en veel nadenkt..
Deze bodhisattwa ziet met haar duizend ogen (in elke hand één) al het lijden in de wereld.
Tel de handen! Het zijn er vast geen duizend. Het getal is symbolisch bedoeld en betekent dat zij heel veel ziet. Namelijk alle mensen die het moeilijk hebben.

 

Lift
Ook veel kinderen komen naar de tempel. Terwijl zijn moeder knielt en gebeden zingt voor boeddha, speelt Timmie Ng (10) met z’n twee vriendjes in de lift.
"Met die lift kan je overal naartoe. Helemaal boven is een bibliotheek, een meditatiezaal en een activiteitencentrum. En beneden in de eetzaal hangt een schilderij van de stichter van onze stroming: Hsing Yun. En van koningin Beatrix", weet hij te vertellen. "Als je een siefoe (hoofdnon) tegenkomt moet je je handen vouwen en "omitofo" zeggen. Dat betekent "hallo".

Deze bidbankjes gebruiken de boeddhisten om op te leunen als ze knielen en buigen.

Pokémon
Hong Tai (9) komt heel vaak in de tempel. Samen met zijn moeder die deze week het eten voor boeddha maakt. Thuis doen ze dat ook; eten neerzetten voor een beeld. ‘Bij ons staat de mevrouw met de lange haren. Die geven we om de dag allerlei soorten groenten. Geen vlees, want dat lust ze niet!" En bidden? "Ja, dan steken we een soort stokje aan en dan doe je die zo voor je hoofd. En dan moet je buigen en mag je drie wensen doen. Ik wens dat ik Pokémon-kaarten krijg", glundert hij.

 

Bloem
Boeddhisten gebruiken geen woorden, maar zingen ze. Deze trommel klinkt heel hard. Ook de bel gebruiken ze veel.Vrolijk!De naam van de tempel betekent: "Hollandse bloem in het boeddhisme". Eén van de doelen van deze Fo Guang Shan tempel is dan ook om mee te helpen aan het verder tot bloei komen van het Nederlandse boeddhisme. Maar tot nu toe schiet dat nog niet erg op. Er komen vooral veel leden van de Chinese gemeenschap naar de tempel. Heel veel restauranteigenaars en mensen van vastgoedbedrijfjes.

Oranje
De boeddhistische nonnen van dit klooster hebben oranje gewaden aan. Gelovigen dragen zwart en bruine kleden, een soort uniform.Voor sommigen zijn de rituelen nog wat onwennig. Ze duwen elkaar als er gebogen wordt en wijzen in het gebedsboekje wat er gezongen moet worden: soetra’s uit het Tibetaans, vertaald in het Chinees.

Tempel in AmsterdamBouw
Zes jaar geleden kwam Eerwaarde Hsing Yun naar Nederland om deze plek te keuren.
In 1998 werd de eerste paal geslagen en een maand geleden vond de inwijding van de boeddhistische beelden plaats. De tempel kostte: 9.000.000 piek (= 4,1 miljoen Euro)